1.Rinoplasti nedir?
Rinoplasti (burun estetiği) cilt,ciltaltındaki kıkırdak ve kemik dokuya ameliyat ile müdahale sonucu burnun işlevsel özellikleri ve estetik görünümünü değiştiren işlemdir.Yüz bölgesinin merkezinde yer alması , cerrahisinin her hastaya özgün olması ile rinoplasti estetik ameliyatlar içerisindeki en zor ameliyattır.
2.Septorinoplasti nedir?
Hastada burun orta bölmesindeki(septum) kıkırdak ve/veya kemik bölmede burun pasajını daraltan ya da tıkayan eğrilik var ise rinoplasti ile aynı seansta bu eğriliğin düzeltilmesi işlemi de (septoplasti) yapılmaktadır.Rinoplasti ve septoplastinin birlikte yapıldığı bu ameliyata ise septorinoplasti ameliyatı denilmektedir.
3.Rinoplasti için yaş sınırı var mıdır?
Evet, vardır. Bu sınır kişinin yüz kemiklerinin olgunlaşmasını tamamlama yaşına ve psikolojik açıdan olgunluk durumuna bağlı olmakla birlikte genel olarak kadınlarda 16.5-17yaş,erkeklerde 17 yaş alt sınır olarak kabul edilmektedir. Ameliyat olmasına engel bir sağlık sorunu yok ise üst yaş sınırı yoktur.
4.Hangi problemlerde rinoplasti ameliyatı yapılır?
Rinoplasti çeşitli problemleri düzeltmek için yapılabilmektedir,bu problemler:
1)Burun içinin ve dış iskeletinin patolojileri,
2)Tatmin edici olmayan estetik görünüm,
3)Önceki burun estetiği ameliyatları sonucunda oluşan anomaliler,
4)Burun tıkanıklığı,
5)Doğumsal burun anomalileridir.
5.Rinoplasti ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Ortalama 2.5-3 saat diyebiliriz.Bu süre ,yapılacak işlemlerin sayısına ve karmaşıklığına göre artıp azalabilmektedir.
6.Kapalı ile açık teknik rinoplasti farkları nelerdir?
Rinoplasti yapılan cerrahi kesilere göre ‘kapalı teknik’ ve ‘açık teknik’ olmak üzere 2’ye ayrılır. Her iki tekniğin de kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Kapalı teknikte kesi burun deliklerinin iç kısmından ve burun orta bölmesinden yapılır ve buradan ulaşılarak burun kıkırdak ve kemik yapıları şekillendirilir.Kapalı tekniğin avantajı daha hızlı yara iyileşmesi,burunda herhangi bir iz olmaması,cerrahinin daha kısa sürmesi olarak sayabiliriz.Dezavantajlarında ise görüş alanının daha kısıtlı olması,manevra alanının dar olması sayılabilir.
Açık teknikte ,kapalı teknikte yapılan kesilere ek olarak burun deliklerinin arasındaki kolumella denilen ciltli bölgeye de kesi yapılır.Burnun tüm piramidi ortaya konulur.Açık tekniğin avantajı cerraha geniş ve detaylı bir görüş alanı sağlaması,bu alanda daha rahat manevra şansı sunması,burun ucuna müdahaleyi daha kontrollü yapmaya olanak tanıması sayılabilir.Dezavantajlarında ise -çoğunlukla güçlükle farkedilebilen şekilde de olsa- bir iz bırakması,ameliyatın daha uzun sürmesi,burun ucunda 2-3 ay kadar sürebilen uyuşma olması,burun ucunda birkaç ay süren sertlik olması sayılabilir.
Her iki teknikle de rinoplasti yapmaktayım.Bu süreçte burun muayenesi,fotoğrafların bilgisayar ortamında simülasyonla değerlendirilmesi ve hastalarımızın şikayetleri göz önüne alınarak hastalarımız ile birlikte hastaya en çok yarar sağlayacak yöntem üzerine karar alınmakta. ”Hastalık yoktur ,hasta vardır” sözünde de işaret edildiği gibi her bir rinoplasti hastası kendine özgüdür ve kendine özgü bir rinoplasti süreci gerektirir.Benim rinoplasti pratiğimde kapalı teknik /açık teknik rinoplasti oranı yaklaşık %80(kapalı) , %20(açık) civarındadır.Primer (ilk kez opere olacak) rinoplastilerin tamamına yakınını kapalı teknik ile yapmaktayım.
7.Burunda iz kalırmı?
Açık teknikte yapılan kesi az da olsa iz bırakır.Bu iz, sosyal hayatta konuşma sırasında,karşıdan bakıldığında görüş alanımızda değildir , burun altına yaklaşılarak dikkatli bakıldığında farkedilebilir.
Kapalı teknikte yapılan kesiler burun içerisinde kaldığı için görünür bir iz olmaz.
8.Sigara ameliyatı etkiler mi?
Sigara kullanmak, ameliyat sırasındaki süreçte akciğer kapasitenizi olumsuz etkileyerek anestezi riskinizi artırmakta ameliyat sonrası süreçte ise yara iyileşmesini olumsuz etkileyerek yara iyileşmesini geciktirmekte,yara bölgesinde enfeksiyon,yara bölgesinde beslenme bozukluğu,yaranın belirgin bir iz ile kapanması gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.
Sigaranın , operasyon öncesinde 2 hafta ; operasyon sonrasında da 2hafta tüketilmemesi önerilir.